Συμβουλές Ψυχολογίας

Bullying, Σχολικός Εκφοβισμός

Γράφει η Μαριαλένα ΣπυροπούλουΓράφει η Μαριαλένα Σπυροπούλου

Ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι καινούριο φαινόμενο στην ιστορία της σχολικής ζωής. Είναι συνυφασμένο σε έναν βαθμό με την ανθρώπινη φύση. Όσο και να μας ακούγεται δυσάρεστο, τον πρώτο ρόλο στον εκφοβισμό τον παίζει διαχρονικά η οικογένεια. Με πολλούς τρόπους. Η μύηση στον εκφοβισμό και η έκθεση σε αυτόν πολλές φορές συντελείται μέσα στο οικογενειακό σύμπαν, στενό αλλά και ευρύτερο. Για το παιδί που μεγαλώνει η σχέση του ζευγαριού είναι πολύ σημαντική και η σχέση που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στο ζευγάρι και στους γονείς του. 

Το σχολείο είναι ένας χώρος που συναντάμε τον εκφοβισμό, όπως συμβαίνει επίσης στον στρατό, στις κατασκηνώσεις, στις αθλητικές ομάδες. Όπου υπάρχει πλήθος είναι πολύ πιθανόν να λάβουν χώρα φαινόμενα εκφοβισμού. Όσο πιο πολυπληθές το σχολείο τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος.

Τι είναι ο εκφοβισμός;

Ο εκφοβισμός είναι μορφή επιθετικής συμπεριφοράς με σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου και στη διαδικασία της μάθησης. Λαμβάνουμε πάντα υπ’ όψιν την ένταση, τη συχνότητα και την ποσότητα.Ο εκφοβισμός είναι μορφή επιθετικής συμπεριφοράς με σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου και στη διαδικασία της μάθησης. Λαμβάνουμε πάντα υπ’ όψιν την ένταση, τη συχνότητα και την ποσότητα.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Όπως κάνει κακό η αδιαφορία, έτσι και η υπερβολική χρήση του όρου για φαινόμενα φυσιολογικά κάνει κακό.

Σύμφωνα με τον ορισμό του Olweus, ένας μαθητής ή μια μαθήτρια γίνεται θύμα όταν επανειλημμένα και για μεγάλο χρονικό διάστημα γίνεται στόχος αρνητικών πράξεων ενός ή περισσότερων συμμαθητών του.

Cyber Bullying

Υπάρχουν συγκριτικά λιγότερα στοιχεία στη διεθνή βιβλιογραφία. Δεν χρειάζεται να επαναληφθεί πολλές φορές ένα επιθετικό γεγονός. Ένα υβριστικό μήνυμα είναι αρκετό να κάνει το γύρο του κόσμου, ή να παραμείνει στο διαδίκτυο για αρκετό καιρό. Υπάρχουν συγκριτικά λιγότερα στοιχεία στη διεθνή βιβλιογραφία. Δεν χρειάζεται να επαναληφθεί πολλές φορές ένα επιθετικό γεγονός. Ένα υβριστικό μήνυμα είναι αρκετό να κάνει το γύρο του κόσμου, ή να παραμείνει στο διαδίκτυο για αρκετό καιρό.

Μορφές ηλεκτρονικού εκφοβισμού

  1. Παρενόχληση, που περιλαμβάνει την επαναλαμβανόμενη αποστολή προσβλητικών μηνυμάτων.
  2. Δυσφήμιση-αμαύρωση υπόληψης, διάδοση βλαβερών, αναληθών φημών.
  3. Διασυρμός-εξαπάτηση, δημοσίευση ιδιωτικών στιγμών που το θύμα έχει στείλει σε άτομα εμπιστοσύνης.
  4. Αποκλεισμός μεμονωμένων μαθητών από διαδικτυακές ομάδες.

Τα αγόρια πρωτοστατούν στον άμεσο σωματικό και ηλεκτρονικό εκφοβισμό ως θύτες. Τα αγόρια πρωτοστατούν στον άμεσο σωματικό και ηλεκτρονικό εκφοβισμό ως θύτες.

Τα κορίτσια γίνονται θύματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού, ενώ πρωτοστατούν στον έμμεσο λεκτικό και ψυχολογικό εκφοβισμό.

Οι θύτες συνήθως είναι δυνατοί σωματικά, ευερέθιστοι, παρορμητικοί, έχουν χαμηλή αντοχή στη ματαίωση, ενδέχεται να προκαλούν φόβο και στους ενήλικες. Είναι αρνητικοί ως προς το σχολείο και μερικές φορές είναι και κακοί μαθητές.

Τα θύματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στα παθητικά, που είναι εσωστρεφή παιδιά και στα προκλητικά, που αντιδρούν επιθετικά, δεν είναι δημοφιλή παιδιά και δεν μπορούν να ενταχθούν. Αυτή η κατηγορία γίνεται ευκολότερα θύτης στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό, επειδή κρύβονται. 

Ο ρόλος του παρατηρητή είναι πολύ σημαντικός

Χρειάζεται ψυχραιμία, ενημέρωση από νωρίς, ενδυνάμωση της προσωπικότητας και ανατροφή μέσα σε συνθήκες σεβασμού και αυτοπεποίθησης. Ενημέρωση του σχολείου και παρατήρηση φαινομένων που μπορεί να γίνουν χειρότερα, αν δεν υπάρχει επιτήρηση και κατάλληλη καθοδήγηση.

Copyright © 2010-2019 Kessaris School. All Rights Reserved.

Αναζήτηση