Συμβουλές Ψυχολογίας

Γιορτές, Ανθρώπινα και Κοινωνικά Δίκτυα

Γράφει η ψυχολόγος των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη Μαριαλένα Σπυροπούλου.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν επίγνωση της άμεσης επίδρασής μας στους φίλους και στην οικογένειά μας. Σπάνια όμως αναλογιζόμαστε ότι αυτό που είμαστε, ο τρόπος που σκεφτόμαστε, που μιλάμε, που δρούμε επεκτείνεται πέρα από τους ανθρώπους που γνωρίζουμε. Αυτό λειτουργεί και αντίστροφα. Δεν μπορούμε να αναλογιστούμε πόσα μας μεταφέρουν ως αγωγοί φίλοι, γνωστοί και συγγενείς από εκατομμύρια άλλους ανθρώπους, που δεν ξέρουμε καν την ύπαρξή τους. Σε ένα είδος κοινωνικής αλυσιδωτής αντίδρασης μπορούμε να επηρεαστούμε από γεγονότα στα οποία δεν συμμετείχαμε και από ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε. Με αυτό τον τρόπο και εμείς μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο μεταδίδοντας χαρά, ελπίδα, γνώση, μπορούμε να βοηθήσουμε στην προάσπιση ιδεών, αξιών αλλά με τον ίδιο τρόπο μπορεί να εξαπλωθεί η κατάθλιψη, η παχυσαρκία, ο οικονομικός πανικός, η βία, ακόμα και η αυτοκτονία,ή η τρομοκρατία, όπως έχουμε δει να συμβαίνει στις μέρες μας. Γι' αυτό τα κοινωνικά δίκτυα είναι δημιουργικά. Η μορφή τους δεν εξαρτάται από ένα μεμονωμένο άτομο αλλά από όλους όσοι συμμετέχουν στο δίκτυο. Και η ευθύνη επιμερίζεται. Τις τελευταίες μέρες ζούμε τον πανικό, όχι μόνο γιατί τον έζησαν Ευρωπαίοι γείτονές μας, αλλά και γιατί οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων είναι πανικοβλημένοι και μεταδίδουν ειδήσεις πανικού. Και αυτό πέρα από το πραγματικό γεγονός, που είναι αποτρόπαιο, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ψυχολογία μας και σπέρνει περισσότερο τον φόβο.

Έχουμε σκεφτεί όμως ότι μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τον κόσμο;

Έχουμε σκεφτεί ότι αρκεί μια θετική είδηση για να βοηθηθεί κάποιος;

Ή ότι δεν είμαστε έρμαια της τύχης μας μόνο;

Για αυτό χρειαζόμαστε τις ομάδες. Κάθε είδους ομάδα. Μόνοι μας είμαστε λιγότερο δυνατοί. Άλλωστε, μια μικρή ομάδα είναι και η οικογένειά μας. Και μια μεγαλύτερη είναι η Γη, κάτοικοι της οποίας είμαστε όλοι, ισοτίμως, άλλο εάν το ξεχνάμε συχνά.

Και μέσα στα κοινωνικά δίκτυα δημιουργούμε ομάδες, ανήκουμε σε ομάδες, ενημερωνόμαστε από ομάδες, χαλαρώνουμε κάνοντας μικρές ομάδες.

Και επηρεάζουμε και επηρεαζόμαστε.

Μερικές φορές για να πετύχουμε έναν στόχο είναι καλύτερο να επηρεάζουμε άτομα που βρίσκονται κοντά στο πρόβλημα και όχι αυτά που πάσχουν. Για παράδειγμα έχει παρατηρηθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικό να επηρεάσεις ανθρώπους που έχουν στενή σχέση με καπνιστές για τις ολέθριες συνέπειες του καπνίσματος, παρά τους ίδιους τους καπνιστές. Για να βοηθήσουν τους καπνιστές θα ενεργοποιηθούν εκείνοι. Ή να φτιάξεις ένα δίκτυο όπου θα προστατεύεται ο έφηβος, παρά να ενημερώσεις τον ίδιο τον έφηβο για τους κινδύνους που διατρέχει. Φυσικά επειδή ο κόσμος είναι πάντα άδικος, υπάρχει ανισότητα και στα δίκτυα. Κάποιος που έχει καλύτερη κοινωνικοικονομική κατάσταση έχει την πρόσβαση σε περισσότερο κόσμο, οπότε βελτιώνει τη θέση του στο κοινωνικό δίκτυο για να πετύχει το στόχο του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα πράγματα κινούνται νομοτελειακά. Όπως στο διαδίκτυο που μπορεί κάποιος να βρει μια πολύτιμη πληροφορία, χωρίς απαραίτητα να είναι κοντά στην πηγή της, έτσι και στα κοινωνικά δίκτυα πάντα υπάρχουν κενά στην αλυσίδα που καλύπτονται από ανθρώπους που επαγρυπνούν και αλλάζουν το σύστημα. Ο Ομπάμα είναι μια τέτοια περίπτωση για την Αμερική και για τον κόσμο. Ανέτρεψε τη θέση του σε μια κοινωνία ανισοτήτων.

Πέρα από τις ανθρώπινες και κοινωνικές σχέσεις σήμερα είναι ξανά επιτακτικό να μάθουμε να λειτουργούμε σε ομάδες. Ομάδες πιο διευρυμένες όπου διέπονται από κοινούς στόχους. Ομάδες αναδάσωσης, εθελοντικές ομάδες, ομάδες προσφοράς υπηρεσιών, ομάδες δημοτικές, κοινοτικές, ομάδες εργασίας, ομάδες ψυχοθεραπευτικές, κάθε είδους ομάδα που έχει σαν στόχο τη θεραπεία, τη σωτηρία, τη βοήθεια, την αλληλεγγύη, την κοινωνική προσφορά, την επιτέλεση ενός σημαντικού έργου. Μόνος του κανείς δεν μπορεί να κινήσει το βουνό. Μαζί πολλοί μπορούν. Και σίγουρα η διαδρομή θα είναι πιο πλούσια και πιο απολαυστική.

Οι φετινές γιορτές μας επισκέπτονται μέσα σε ένα κλίμα φόβου, τρόμου, βαθύτατης ανησυχίας για αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, μέσα μας, έξω μας, χωρίς πολλές φορές να μπορούμε να τα επηρεάσουμε. Ή τουλάχιστον αυτό νομίζουμε, ότι δεν εξαρτάται κάτι από το χέρι μας. Υπάρχουν όμως τόσα πολλά που εξαρτώνται από εμάς, και αδιαφορούμε ή τα ξεχνάμε. Όπως για παράδειγμα:

 • Να είμαστε φορείς αισιοδοξίας και καλής πίστης ότι το καλό θα νικήσει.
 • Να δημιουργήσουμε όμορφη γιορτινή ατμόσφαιρα στο σπίτι μας, με λίγα υλικά αλλά πολύ αγάπη και αληθινό ενδιαφέρον.
 • Να πάμε με τα παιδιά μας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και να τους πάμε λίγα ρούχα ή λίγα τρόφιμα.
 • Να συζητήσουμε για αυτά που γίνονται, καθησυχάζοντας τα παιδιά αλλά αυξάνοντας την ενσυναίσθηση και τη συνειδητοποίηση.
 • Να πούμε χρόνια πολλά σε όλους τους ενοίκους της πολυκατοικίας.
 • Να αγκαλιαζόμαστε συχνότερα.
 • Να μεταδίδουμε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την πεποίθηση ότι όσο και εάν ο τρόμος είναι γύρω μας, εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε με το να παραμένουμε ψύχραιμοι.
 • Να πούμε συγνώμη σε ανθρώπους που πληγώσαμε.
 • Να μη θεωρούμε κανέναν υποδεέστερο.
 • Να μη θεωρούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να μας βλάψουν.
 • Ας μην είμαστε καχύποπτοι με τους γύρω μας.
 • Ας μην είμαστε επιθετικοί με τους γύρω μας.
 • Και ας προσπαθήσουμε να μικρύνουμε το πόσο σημαντικοί, σπουδαίοι, παντοδύναμοι, σοβαροί είμαστε ή θεωρούμε ότι είμαστε και ας αρχίσουμε να γελάμε με το πόσο μικροί, ασήμαντοι και καμιά φορά ανόητοι είμαστε.
 • Η ζωή είναι σοβαρή, αλλά δεν χρειάζεται πάντα να την παίρνουμε στα σοβαρά. Και κυρίως η ζωή δεν χρειάζεται σοβαροφάνεια και υποκρισία.

Καλά Χριστούγεννα

Και Ευτυχισμένος ο Καινούριος Χρόνος

Copyright © 2010-2019 Kessaris School. All Rights Reserved.

Αναζήτηση