Συμβουλές Ψυχολογίας

Μικρές Οδηγίες για τη Σχολική Ζωή

Από την ψυχολόγο των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη Μαριαλένα Σπυροπούλου

Είναι απαιτητικός μήνας ο Σεπτέμβρης. Μικροί και μεγάλοι, από την ανεμελιά των καλοκαιρινών διακοπών, προσγειώνονται απότομα σε μια ρουτίνα, που περιλαμβάνει εργασία και σχολείο. Για αυτό χρειάζεται ψυχραιμία, οργάνωση, κέφι και αισιοδοξία για να μην αισθανθούμε πανικό. Είναι βέβαιο ότι όσο περνάει ο καιρός, όλα θα βελτιώνονται.

Θυμηθείτε:

 • Το σχολείο είναι μια αναγκαιότητα για το παιδί. Είναι σημαντικό για τη ζωή του, όσο σημαντική είναι και η οικογένειά του. Για αυτό λεκτικά και συναισθηματικά στηρίξτε με κάθε τρόπο την επιλογή σας και την παρουσία του παιδιού σε αυτό.
 • Εάν είναι πρωτάκι ή στις μικρές τάξεις του δημοτικού, βοηθήστε το με τη ρουτίνα του. Ασχοληθείτε μαζί του με τα πρακτικά. Μιλήστε του για το πόσο σημαντικό είναι να σκέφτεται κάθε μέρα τα πράγματά του, να τα κρατάει καθαρά και τακτοποιημένα, να έχει συνείδηση στο πού τα αφήνει και έγνοια για την αυριανή μέρα, έστω στοιχειωδώς. Να είστε κοντά του για να τα μάθει σιγά σιγά, όχι για να τα κάνετε μια ζωή εσείς.
 • Καλό είναι να μη φορτώνετε όλα τα απογεύματα με δραστηριότητες. Ιδίως εάν το παιδί είναι στο δημοτικό, πρέπει να έχει ελεύθερα απογεύματα να παίζει. Το δομημένο παιχνίδι βιώνεται σαν ένα άλλο πρέπει, πόσω μάλλον τα μαθήματα, οι γλώσσες, και ο αθλητισμός. Οπότε με μέτρο οι δραστηριότητες. Πρέπει να έχει ελεύθερο χρόνο το παιδί.
 • Η παιδική ηλικία είναι σημαντική! Είναι ανέμελη, είναι χαρούμενη, είναι παιχνίδι, είναι κοινωνικοποίηση, είναι γνώση, είναι σχέσεις, είναι αθλητισμός, αλλά κυρίως είναι ανέφελη. Έτσι πρέπει να είναι. Μην τους τη στερούμε.
 • Αποφεύγετε να υποκαθιστάτε τον δάσκαλο. Ναι, να είστε κοντά του στις απορίες, ιδίως στην αρχή, αλλά μην αναλάβετε την ευθύνη να του μάθετε εσείς ό,τι δεν ξέρει ή να το προχωρήσετε σε ύλη. Άλλο κάνω επανάληψη, και άλλο διδάσκω.
 • Επιπλέον, αυτό θα ταράξει τη σχέση σας. Αφήστε το δύσκολο κομμάτι της μάθησης στη δασκάλα, και ενισχύστε τη σχέση του παιδιού σας με τη δασκάλα.
 • Να επιθυμείτε την αυστηρότητα, την πειθαρχία, την οριοθέτηση από τον δάσκαλο. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις λατινογενείς γλώσσες η επιστήμη ισοδυναμεί με την πειθαρχία. Γνώση χωρίς πλαίσιο δεν υπάρχει.
 • Φτιάξτε την καθημερινή ρουτίνα και φροντίστε τα παιδιά να κοιμούνται νωρίς τις καθημερινές. Η ώρα πρέπει να είναι σταθερή σε γενικές γραμμές. Για αυτό οι δραστηριότητες, ιδίως για τα μικρά παιδιά, καλό θα είναι να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 19.00 με 19.30 το αργότερο.
 • Ποτέ πριν από τον ύπνο δεν επιτρέπουμε τάμπλετ, ηλεκτρονικά παιχνίδια και τηλεόραση. Μια ιστορία, μια συζήτηση, ένα παραμύθι ή ακόμα και μουσική είναι ο καλύτερος τρόπος να ηρεμήσουμε και να παραδοθούμε στα χέρια του Μορφέα.
 • Μιλήστε με τα παιδιά σας για τις θετικές επιδράσεις του σχολείου. Αν αγαπούσατε το σχολείο σας, μοιραστείτε εμπειρίες με το παιδί, αν δυσκολευτήκατε σκεφτείτε πάνω στις δυσκολίες που είχατε ως παιδί και βοηθήστε το παιδί σε αυτό τον τομέα που ενδεχομένως να δυσκολευτήκατε εσείς.
 • Φροντίστε την καθαριότητά τους, την ηρεμία τους και την κοινωνικοποίησή τους. Τα παιδιά εσωτερικεύουν την τάξη και την κάνουν κτήμα τους για την υπόλοιπη ζωή τους.
 • Εμπιστευτείτε τους δασκάλους στο έργο τους. Μην τους απασχολείτε για ασήμαντα πράγματα. Ταξινομήστε μέσα τη σπουδαιότητα των αναγκών σας. Είναι μια καλή άσκηση και για εσάς και για τα παιδιά σας.

Καλή σχολική χρονιά

Copyright © 2010-2019 Kessaris School. All Rights Reserved.

Αναζήτηση